Što bi dao da si na mom mjestu

Projekt Što bi dao da si na mom mjestu provodi Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije u suradnji s Udrugom za civilno društvo i kvalitetu življenja Srma.
Projekt financira Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj

Kako bi se potaknuli građani na promišljanje o pravima, potrebama i mogućnostima osoba s invaliditetom, osmišljen je projekt „Što bi dao da si na mom mjestu?“.

Projekt je započeo 23. prosinca 2010. godine i trajao je do 22. prosinca 2011. godine, a provodila ga je Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije u partnerstvu s Udrugom za civilno drušvo i kvalitetu življenja Srma iz Sinja te ga financirala Delegacija Europske Unije u Republici Hrvatskoj.
Poštivanje temeljnih prava i sloboda čovjeka glavni su ciljevi projekta koji se provodio kroz tri faze.

Predviđene aktivnosti tijekom godinu dana trajanja projekta, uz javna događanja u 10 gradova (Benkovcu, Biogradu, Dubrovniku, Hvaru, Kininu, Korčuli, Makarskoj, Metkoviću, Omišu, Pločama, Primoštenu, Sinju, Splitu, Šibeniku, Trilju, Trogiru i  Zadru) su i motivacijske radionice koje trebaju potaknuti same osobe s invalidtetom na aktiviniji angažman u lokalnim sredinama. Završna faza projekta je izrada stripa, gdje nam je želja kroz jedan drugačiji medij približiti život osoba s invaliditetom mlađim naraštajima te ih senzibilizirati na prava i potrebe samih osoba s invaliditetom.

Specifični ciljevi koji će se ostvariti provedbom projekta su jačanje i osnaživanje osoba s invaliditetom za lakše društveno uključivanje i integraciju, kao i za aktivnu ulogu ravnopravnih članova zajednice, podizanje svijesti građanstva o potrebama, pravima i sposobnostima osoba s invaliditetom te smanjenje različitih oblika diskriminacije osoba s invaliditetom.

Kroz projekt „Što bi dao da si na mom mjestu?“ potiče se jačanje i osnaživanje osoba s invaliditetom za njihovo lakše uključivanje u život te se radi na podizanju razine svijesti svih građana o potrebama, pravima i sposobnostima osoba s invaliditetom.


JAVNA DOGAĐANJA
Što bi dao da si na mom mjestu naziv je projekta ali i glavno pitanje koje postavljamo građanima na javnim događanjima koja smo organizirali u 10 gradova u 4 dalmatinske županije: Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj, Zadarskoj te Dubrovačko-neretvanskoj.
Na javnim događanjima građane smo upoznavali ali i upozoravali na potrebe, probleme i prava osoba s invaliditetom. Skrenuli smo im pažnju na problem neprilagođenih objekata u njihovom gradu te smo ih sve zamolili da na pripremljeni papir nacrtaju nešto rukom kojom inače ne pišu, ne bi li na taj način barem približno osjetili koliko truda osobe s invaliditetom ulažu kako bi napravili nešto što svi ostali rade automatizmom i ne primjećujući da je potrebna snaga, energije i upornost.
Napraviti jedan jedini korak, popeti se uz stepenicu ili dvije, invalidskim kolicima prijeći preko praga ili pješačkog prijelaza, izgovoriti riječ ili rečenicu, nacrtati ili napisati nešto...kako bi osobe s invaliditetom izveli ove „jednostavne“ i po svoj prilici svakodnevne radnje potrebno im je uložiti veliku količinu energije, a  upravo smo na to skretali pažnju svima koji su posjetili naše štandove.
I moramo istaknuti kako su se svi prolaznici rado odazvali našem malom izazovu što možete vidjeti na fotografijama.


DUBROVNIK 14.05.2011. Stradun (10,30-12,30)KORČULA 02.06.2011. Spomenik osobođenja (10,30-12,30)METKOVIĆ 08.06.2011.Trg kralja Tomislava (10,30-12,30)PLOČE 09.06.2011. Riva (10,30-12,30)BIOGRAD NA MORU 05.07.2011. Riva (19,30-21,30)ŠIBENIK 06.07.2011.  Trg Pavla Šubića (19-21)PRIMOŠTEN 13.07.2011. Trg Rudine (19-21)BENKOVAC 08.09.2011. Šetnica (9-11)KNIN 14.09.2011. Trg Ante Starčevića (10-12)ZADAR 30.09.2011. Narodni trg (10,30-12,30)
RADIONICE
U projektu “Što bi dao da si na mom mjestu?” pripremili smo program cjelodnevnih edukativnih radionica za osobe s invaliditetom.

Kako bi građani promijenili svoju percepciju osoba s invaliditetom i način ophođenja s njima, moraju se promijeniti i stavovi i percepcija samih osoba s invaliditetom. Treba poboljšati njihove socijalne vještine i kompetencije u svrhu lakše socijalne inkluzije i integracije, treba ih pripremiti i motivirati za aktivno sudjelovanje i ulogu jednakih građana u lokalnoj zajednici
Ovim smo radionicama željeli pomoći osobama s invaliditetom da se osnaže i izgrade vlastite kapacitete kako bi postali jednaki članovi zajednice. To je posebice važno u manjim sredinama, gdje su osobe s invaliditetom potpuno demotivirane da budu aktivni članovi zajednice. Zato su često depresivni, letargični i sami sebe doživljavaju kao beskorisna bića i teret svojim obiteljima i društvu u cjelini.


MetkovićSinjTrogirSplitTriljMakarskaOmišStari GradDubrovnikImotski
STRIP NEVIDLJIVE PRIČE
Stripom Nevidljive priče želimo potaknuti mlađu populaciju građana na promišljanje o osobama s invaliditetom.
Želja nam je kroz jedan drugačiji mediji prikazati kako izgledaju svakodnevne aktivnosti osoba s invaliditetom, ne bi li osvijestili njihova prava, potrebe ali i mogućnosti.
Autori stripa su Maja Karačić (scenarij) te akademski slikar Ivan Svaguša (crtež).

 

EU program

Ured za udruge - Vlada RH


Multimedija