Život bez ograničenja

Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije projektom Život bez ograničenja, financiranim od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, osmislila je jednogodišnji model podizanja razine svijesti javnosti, na području Splita, Sinja, Imotskog i Metkovića, na prava, potrebe i mogućnosti osoba s invaliditetom.

Putem provođenja ovog projekta cilj nam je bio kroz javne tribine, medijsku kampanju i organizaciju završne likovne izložbe postaviti preduvjete za cjelovitu integraciju osoba s invaliditetom u sve društvene procese.

U četiri grada održane su radionice i predavanja na temu samopouzdanja osoba s invaliditetom za koje je snimljen i kratak prilog gdje 4 osobe s invaliditetom, različitih zanimanja, razmišljanja te različitih generacija govore o sebi i svome samopouzdanju..

Završna faza jednogodišnjeg modela podizanja razine svijesti javnosti o osobama s invaliditetom upriličena je 13. svibnja likovnom izložbom na kojoj su osam akademskih slikara i osobe s invaliditetom izložili svoje radove u Strossmayerovu parku (Đardinu).

Cijela ideja postavljanja izložbe na otvorenom bila potaknuta željom da se oni građani koji inače ne posjećuju izložbene prostore i muzeje upoznaju sa potrebama i mogućnostima osoba s invaliditetom.

Cilj izložbe bio je potaknuti građane na razmišljanje o potrebi suzbijanja diskriminacijskih oblika ponašanja prema osobama s invaliditetom ne bi li im pomogli ostvariti jednake mogućnosti sudjelovanja u svakodnevnom životu. Radovi koji su bili postavljeni na izložbi, dokumentirani su u katalogu.

U Đardinu, osim u likovnim radovima i instalacijama u prostoru, posjetitelji su mogli uživati u glazbi DJ-a Frane Borijana te u koktelima koje je spravljao profesionalni koktel majstor Jure Vojković.


Multimedija