6. prosinac 2011. Udruga MI

Svečano obilježen Međunarodni dan volontera

Svečanom dodjelom ovogodišnjih Nagrada za promociju i razvoj volonterstva „Vinka Luković“ te priznanja za volonterski doprinos za čak 106 volontera i 51 podupiratelja završen je 12. Bal volontera koji se tradicionalno obilježava u Splitu 5.12. na Međunarodni dan volontera.

Svečano obilježen Međunarodni dan volontera


Ovogodišnji dobitnici Nagrade Vinka Luković su Društvo multiple skleroze Split koje je u travnju ove godine obilježilo 20 godina djelovanja potaknutog volonterskim nastojanjima nekolicine oboljelih od multiple skleroze. Ove godine uključili su se u EU projekt „Jednake mogućnosti – inkluzivno volontiranje kao put prema integraciji i većoj zapošljivosti“ i znatno povećali volontersku mrežu. Uključili su volontere u rad Društva te u razne volonterske akcije od kojih izdvajamo turnir u boćanju, natjecanje u udičarenju, pomoć članovima lošijeg materijalnog stanja u bojanju kuće i sitnim popravcima.

Hrvatska gorska služba spašavanja- stanica Split tijekom 2011. godine provela je 60 akcija potrage i spašavanja u našoj županiji, a posebno su pomagali djeci s invaliditetom, organizirali su i Božićnu akciju za djecu Splita te s osnovnoškolcima Malu školu prirode. Važnost ove službe nije samo u njenom minulom radu i statističkim podacima o tisuću akcija spašavanja, tisuću i pol spašenih ljudi i gotovo pola milijuna sati preventive već i o dobrovoljnom stručnom, visoko rizičnom i u teškim uvjetima ostvarenom radu njenih pripadnika- volontera.


Udruga Help
također je već 20 godina prisutna u radu s mladima putem vršnjačke edukacije u području reproduktivnog zdravlja. Volonteri sudjeluju u obilježavanju: Međunarodnog Dana Borbe protiv zlouporabe droga i Trgovine ljudima, Svjetskom Danu Ne-Pušenja, Svjetskom Danu Zdravlja, Međunarodnom Danu Mladih, Međunarodnom Danu Mira, Međunarodnom Danu Tolerancije...Osim toga Help je poznat i po aktivnostima Europske volonterske službe u kojoj će tijekom ove godine 13 mladih iz Splita i okolice volontirati u različitim projektima u Finskoj, Islandu, Italiji, Francuskoj, Irskoj, Bugarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i  Španjolskoj. Vrhunac uspješne međunarodne volonterske priče dosegnuli su ove godine, kada je u svibnju u Belgiji, na svečanoj dodjeli nagrada za Europskog volontera godine, nagrada dodijeljena i Helpovom volonteru Zrinku Vranješu.


Udruga Dugopolje aktivno radi – DAR
pomaže mladima, a ove godine odradili su preko 10 tak volonterskih akcija čime su promovirali volonterstvo kao zabavno i ugodno druženje te doprinijeli poboljšanju kvalitete života mladih u zajednici. „Volontiranje postaje sve normalnija pojava kod odraslih te svakim danom sve bolje prihvaćeno kod djece. Mladi počinju shvaćati kako je volonterstvo svakodnevnica, sve se više cijeni te postaje mjerilo prema kojem poslodavci procjenjuju dodatne sposobnosti potencijalnih zaposlenika i daju im prednost pred ostalim kandidatima.“- zaključili su Darovci.


Osim Nagrada Vinka Luković, dodijeljenih kao znak javnog priznanja pravnim osobama za iskazani doprinos razvoju volonterstva i volonterskih aktivnosti na području Splitsko – dalmatinske županije,  posebno priznanje za razvoj volonterstva u 2011. godini dodijeljeno je splitskom Centru za socijalnu skrb jer su r
azvijanjem volonterstva u praksi socijalnog rada postali su primjer ostalim Centrima za socijalnu skrb. Prvi u RH uvode volontere uz potporu nadležnog ministarstva, u projekt “Svi  zajedno” preko kojeg uključuju djecu slabijeg socijalnog statusa besplatno na tečajeve stranih jezika, plesa, sport...

Bal volontera organizirala je Udruga Mi- Volonterski centar Split uz potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Grada Splita te hotela Le Meridien Lav.

U glazbenom dijelu svečanosti 300 uzvanika iz javnog i civilnog sektora uživalo je uz  mušku klapu Filip Dević, opernu pjevačicu Sanja Barbir te  članove plesnog kluba Mirela iz Splita Antoniju Janković i Bojana Vujatovića. Spomenimo i da su nagradu za ovu godinu izradili učenici škole Likovnih umjetnosti iz Splita pod mentorstvom akademske kiparice Julijane Voloder.

Podijeli članak: